blog

Jak odnaleźć motywację do ćwiczeń?

Czy zastanawiałeś się kiedy ostatnio motywowałeś się do ćwiczeń? Motywacja to ważny element, by zacząć uprawiać sport i utrzymać regularną aktywność fizyczną. Aby znaleźć odpowiednią motywację i zmobilizować się do regularnych ćwiczeń, opracowaliśmy kilka wskazówek, byś mógł je przetestować i wykonać ciężkiego treningu.

Najważniejsze jest ustalenie celu. Oceń, w jakim celu chcesz ćwiczyć, i daj sobie realistyczny czas do jego osiągnięcia. Możesz zmienić swoje ciało, wydać więcej energii, zdobyć wyższą sprawność, poprawić wydolność lub po prostu być w dobrej kondycji i zdrowia. Po zdefiniowaniu celu musisz znaleźć odpowiednią inspirację w postaci role modeli. Rozglądaj się wokół, szukaj ludzi, którzy wyznaczyli sobie cele i aktywnie dążą do ich realizacji, oraz bądź czujny i skupiony, aby uniknąć tzw. „porównywania”.

Pomyśl także o aktywacji cyfrowej. Wykorzystaj swoje urządzenia elektroniczne, aby skoncentrować się na ćwiczeniach. Planuj swój czas z pomocą aplikacji do regularnego monitorowania swojej aktywności, przesyłania powiadomień, by ułatwić sobie codzienne joggingi lub proponować dodatkowe ćwiczenia. Relacja z programami takimi jak aplikacje do sprawdzania aktywności itp., może dodatkowo wzmocnić Twoją motywację.

W trakcie treningu, bądź pozytywny i zmotywowany. Codziennie przypominaj sobie, po co wstałeś z łóżka. Ciesz się z najmniejszych sukcesów, które odnosząc, uzyskać energii i motywacji do uzyskania dalszych zmian w tym zakresie. Postaraj się osiągnąć jakiś mały rezultat w każdym wysiłku – może to być spalenie pięciu kalorii więcej niż dzień wcześniej.

Nie myśl o ćwiczeniach jako przykrym obowiązku, który musisz wykonać. Myśl o nich jako o inspirującej podróży, w której odkryjesz siebie ponownie. Sport to przygoda – masz szanse poznać siebie i rzucić wyzwanie swojemu ciału. Nie patrz na to, co inni robią, ubierzcie swoje własne buty i spróbuj czegoś nowego. Przybywaj do ćwiczeń pełen energii i pozytywnego nastawienia.

Zachęć innych, żeby ćwiczyć razem z Tobą. Wspólne ćwiczenia to świetny sposób, by poprawić swoją motywację i jeszcze wzmocnić przyjaźń i relacje z innymi ludźmi. Po zakończeniu treningu celebrujcie swoje osiągnięcia, aby utrwalić poczucie zadowolenia.

Dbaj o dietę i wypoczynek. Każdy potrzebuje okresu regeneracji i radzenia sobie ze stresem, więc bądź wyrozumiały dla siebie. Odpoczynki są tak ważne, jak naprawdę ciężkie treningi; nawet jeśli odpoczynek oznacza tylko zmniejszenie wysiłku, upewnij się, że stosujesz się do tego.

Ustaw własne cele i definicje kroków do ich realizacji

Motywacja jest kluczowym czynnikiem niezbędnym dla realizacji marzeń. Znajdź swoje własne cele, od których chcesz zacząć: długoterminowe, jak np. bieganie maratonu, czy krótkoterminowe, jak np. wykonanie dziesięciu przysiadów każdego dnia przez tydzień. Podziel cel na małe i mierzalne kroki, które pomogą Ci uniknąć przytłaczającego efektu przed osiągnięciem wytyczonego celu.

Ustalenie celu jest pierwszym krokiem do motywacji. Następnym jest określenie planu działania, który pomoże Ci wyeliminować niepewności i trudności podczas wykonywania ćwiczeń.

Ważne jest, abyś ułożył dzienny plan ćwiczeń zdać sobie sprawę, ile czasu spędzasz, ćwicząc. Zajmie Ci to kilka dni, ale warto, żebyś wiedział, ile czasu naprawdę potrzebujesz na wykonanie każdego ćwiczenia, abyś mógł prowadzić swoje cele do pomyślnego zakończenia.

Jeśli masz plan, możesz wpisać wszystkie ćwiczenia, które Cię motywują, i ustawić sobie harmonogram, na którym będziesz mógł widzieć postępy, jakie uczyniłeś w drodze do celu. Harmonogram może Ci pomóc również w planowaniu zajęć, obejrzeliś twoje nastoidniowe plany oraz w jaki sposób zamierzasz wykorzystać swój trening.

Ciesz się z małych postępów

Ciesz się z małych postępów i sukcesów, nawet jeśli nie są wystarczająco duże, by wprowadzić duże zmiany. Małe sukcesy są często zapomnianymi milowymi krokami, które możesz wykonywać, aby osiągnąć większy cel. Ciesz się każdym sukcesem, każda mała rzecz oznacza większą motywację do d ności. Każde odpowiednie dostosowanie, wylenienie czy poprawa techniki mogą być zaliczone do sukcesów.

Bądź także bardziej konkretny w planowaniu swojej aktywności. Możesz usiąść i ustalić długoterminowe cele, jak np. zrzucenie pięciu kilogramów w ciągu miesiąca, ale możesz także ułożyć plan, co do konkretnych ćwiczeń i ilości kroków, jaką musisz przejść dziennie. Uznaj każdy postęp, czytaj bukiety pozytywnych opinii i bądź dumny z tego, co udało Ci się zrobić.

Testuj aktywności, które lubisz

Jednym z najważniejszych elementów motywujących jest odkrywanie aktywności, które lubisz robić, i dawanie sobie możliwości ich testowania. Odnalezienie aktywności, których lubisz, sprawi, że Twoje treningi będą o wiele bardziej skuteczne, ponieważ będą one przyjemne i dostarczą Ci wyższej motywacji.